India's trusted Educational Blog

Language :


Most Important Questions for IBPS SO | Agriculture Field Officer - Practice SET-6

Dear Aspirants,
 
IBPS SO Agriculture Field Officer (AFO) Exam 2017 is going to be conducted, We hope you all have been preparing well for this exam. To brush up your preparation at this stage,  here are some most important questions for IBPS SO (AFO) exam with their Answer Key.You Should attempt these important questions in order to crack the upcoming IBPS SO (AFO) Exam.
 
1. Which state in India is ranked first in ‘Shifting Cultivation’?
A. Assam
B. Arunachal Pradesh
C. Manipur
D. Meghalaya
E. Punjab
 
2. Match List – I (Source of character) with List – II (Character exploited) and select the correct answer using the codes given below the lists:
 
List – I List – II
 A. Norin – 10
1. Resistance to Puccinia recondite causing leaf rust in wheat
 B. Opaque – 2
2. Semi Dwarfing habit in rice
 C. Dee-Gee-Woo-Gen 
3. Protein content in Maize
D.Immune Response Genes
4. Short stature in wheat
 
A. A-4, B-3, C-1, D-2
B. A-4, B-3, C-2, D-1
C. A-3, B-4, C-1, D-2
D. A-3, B-4, C-2, D-1
E. A-1, B-4, C-2, D-3
 
3. Varalaxmi’ is a hybrid variety of?
A. Rice
B. Cotton
C. Brinjal
D. Brassica
E. None of these
 
4. Which of the following statements can be associated with cultivation of mango as it is being practiced in India?
A. Varieties of fruit trees like mango being grown are inferior and they are often propagated by grafting.
B. Socio-economic status of most of the mango growers is low and they have small-sized holdings.
C. Marketing of mango is chaotic in most of the mango growing parts of India.
D. All of the above
E. None of these
 
5. High yielding semi-dwarf variety of rice was first developed at:
A. CRRI, Cuttack
B. IARI, New Delhi
C. ICRISAT, Hyderabad
D. IRRI, Manila
E. None of these
 
6. Which was the first High yielding semi-dwarf variety of rice:
A. IR 8
B. IR 9
C. IR 10
D. IR 12
 
7. As on March 31, 2017, what is the Priority sector lending Target for Agriculture sector (percent of Adjusted Net Bank Credit) stipulated by the RBI for Public Sector Banks?
A. 10
B. 40
C. 8
D. 18
E. 12
 
8. Which of the following statements is/are incorrect?
A. Heterochromatin is concentrated near the nuclear envelope and near the nucleolus.
B. Euchromatin is visible during interphase and is distributed throughout the nucleoplasm.
C. Euchromatin is concentrated near the nucleolus and near the nuclear envelope.
D. Both 2 and 3 are correct
 
9. What is the allocation (Rs. crores) for development of Long Term Irrigation Fund under NABARD in 2016-2017 Budget?
A. 10,000
B. 70,000
C. 35,000
D. 20,000
E. 80,000
 
10. Pollination of the fig flower by the Blastophaga wasp takes place through
A. Fasciation
B. Parthenogenesis
C. Caprification
D. Apomixis
E. None of these
 
Answers:
 
1 (B)
2 (B)
3 (B)
4 (D)
5 (D)
6 (A)
7 (D)
8 (A)
9 (D)
10
(C)
 

RAILWAY NTPC

6 Books

As per Latest Exam Pattern 

                                                                                                              4 Course Books and 2 solution books

BUY NOW

Image result for IBPS Logo hd

Correspondence Course

For SBI PO Exam (Pre+Main)

9 Books , 350 Tests 

52 Assignments , Online Doubts

BUY NOW