Agriculture multiple questions ibps so agriculture field officer practice question set 1

Nov 06, 2019 - 14:09

AGRICULTURE MULTIPLE QUESTIONS FOR IBPS SO | AGRICULTURE FIELD OFFICER PRACTICE QUESTION SET-1

Dear Aspirants,

IBPS SO Agriculture Field Officer (AFO) Exam 2017 is going to be conducted, We hope you all have been preparing well for this exam. To brush up your preparation at this stage,  here are some most important questions for IBPS SO (AFO) exam with their Answer Key.You Should attempt these important questions in order to crack the upcoming IBPS SO (AFO) Exam.

1. Beta vulgaris belongs to the family of
(A) Poaceae        (B) Amaranthaceae        
(C) Cruciferae     (D) Liliaceae
    
2. Which one of the following factor establishes the importance of agriculture in the national economy?

(A) Higher per capita income of the people of the country 
(B) Higher share of agriculture sector in the GDP of the country 
(C) Higher share of industrial sector in the GDP of the country 
(D) Higher percentage of agriculture dependent population in the country

 

3. Rice cultivation covers higher cropped area in india beacause:

(A) There is adequate rainfall 
(B) Rice can be grown in different seasons 
(C) Large part of the population of India depends on rice
(D) Rice is adaptable to most types of land and agriculture climatic conditions

 

4. Humus’ is made up of
(A)    humic materials only    

(B)    Non-humic materials only

(C)    Both (1) and (2)           

(D)    Either (1) or (2)
 

5.  Natural erosion  is also known as
(A)    Water erosion               (B)   Soiled erosion
(C)    Accelerated erosion     (D)   Geological erosion

 

6. Which of the folowing is not the variety of Bt cotton which has recently indentified by ICAR and were developed by PAU for cultivation in Punjab, Haryana and Rajasthan?
(A) PAU Bt 1
(B) F1861
(C) RS2013
(D) BT2542

 

7. Prabhat is an early short duration variety of:
(A)Red gram
(B) Green gram
(C) Black gram
(D) Cowpea

 

8. In which year the MSP for foodgrains was introduced: 

(A) 1962
(B) 1963
(C) 1964
(D) 1965

 

9. Edaphic factors are also called as -
(A) Climatic factors
(B) Soil factors
(C) Agroclimatic factors
(D) Abiotic Factors

 

10. The Best example of commercial crop from the following is -
(A) Cotton
(B) Groundnut
(C) Maize
(D) Green grams

 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
B B D A D D A C B A

 

Open in app arrow