Get job updates, live classes free mock test 4.5/5

IBPS Clerk Mains 2020 - General Awareness Questions asked in the exam

photo

IBPS Clerk Mains 2020 - General Awareness Questions asked In the exam

This section had 50 questions and the level of the questions asked was moderate. In this section most of the questions were of Banking Awareness related to current affairs & contemporary events of national & international importance of December/January.

Q1: The Joint Military Exercise Tiger Triumph was held between between –
Answer: India & USA.

Q2: What is the Theme of New Delhi World Book Fair 2020?
Answer: ‘Suryodaya: Emerging voices from North East India’.

Q3: National Science Congress 2020 will be held at –
Answer: Bangalore.

Q4: Percentage Forest Cover of India W.R.T the geographical area of the country.
Answer: 24.56%

Q5: Name of India’s first UNESCO Heritage City –
Answer: Ahmedabad.

Q6: Name the Headquarters of International Atomic Energy Agency (IAEA)?
Answer: Vienna, Austria.

Q7: Great Himalayan National Park belongs to which state?
Answer: Himachal Pradesh.

Q8: The cricketer “Peter Siddle” belongs to which country?
Answer: Australia.

Q9: 10th February is celebrated as –
Answer: World Pulses Day.

Q10: Hemant Soren has been recently appointed as CM of which state?
Answer: Jharkhand.

Q11: National Youth Day is celebrated on 12 January in memory of –
Answer: Swami Vivekananda.

Q12: Young Scientist Laboratories is associated with –
Answer: DRDO.

Q13: Headquarters of SWIFT is located in which country?
Answer: Belgium.

Q14: Who won Noble Prize for Literature in 2019?
Answer: Peter Handke.

Q15: Full form of “MANI” app launched by RBI
Answer: Mobile Aided Note Identifier.

Q16: Headquarters of National Development Bank (NDB) –
Answer: Shanghai, China.

Q17: Full form of M in MDR?
Answer: Merchant Discount Rate (MDR).

Q18: Konark Festival is associated to which state?
Answer: Odisha.

Q19: Pradhan Mantri MUDRA Yojana launched 3 offerings ‘Shishu’, ‘Kishore’, ‘Tarun’. What is the maximum loan cover for ‘Kishore’ segment?
Answer: Rs. 5 Lakh.

Q20: What is the minimum capital required by UCB to convert itself to SFB?
Answer: 100 crore.

Q21: Humpy Koneru is related to which sport?
Answer: Chess.

Q22: Question related to NEFT batches & timings

Q23: Renewable energy capacity by 2022 to exceed —– target.
Answer: 175 MW.

Q24: Question related to “Point of Sales”

Q25: Vidya Sinha passed away recently. She was a famous –
Answer: Actress

Q26: ISRO has launched its 2nd launchpad at –
Answer: Thoothukodi district (Tamil Nadu).

Q27: Which country will train Gaganyaan Astronauts?
Answer: Russia.

Q28: Name the Weightlifter recently banned by NADA?
Answer: Seema.

Q29: One Question related to CRICL

Q30: Brasilia is the capital of which country?
Answer: Brazil.

Q31: Indian Council of Medical Research is located in
Answer: New Delhi.

Q32: How many sub-sectors are there is MSME?
Answer: 47 sub sectors.

Q33: Kudankulam Nuclear Power Plant is located in which state?
Answer: Tamil Nadu.

Q34: Question related to Atal Tunnel
Answer: LEH in UT Ladakh.

Q35: CEO of Paytm?
Answer: Vijay Shekhar Sharma.

Q36: Question related to merger of Punjab National Bank.

Q37: What is the deadline for Digital Payment Number?
Answer: 31st March 2022.

Q38: Which country topped Swachh Survekshan 2019?
Answer: Indore.

Q39: Which Bank will lead convenor bank for union territory of Ladakh?
Answer: State Bank of India (SBI).

Q40: In Pradhan Mantri Kisan Vikas yojana, Rs. 6000 will be paid to each eligible farmers in how many installments?
Answer: 3 installments.

Read More: IBPS Clerk 2020 
For Exam Preparation Join: IBPS Clerk Online Coaching
Check here for complete details: Bank Exams 2020

1 like | 0 comment
Like Comment Share
SBI PO VIDEO COURSE
Banking & SSC Study Material

Trusted by Exam Topper's

6 Course Books , 3 Solution Books

Buy Now
arrow