General Awareness Questions Asked in SSC CGL 2019-20 6th March: All Shifts

photo

General awareness section generally gives a tough time to aspirants. Questions from Current affairs are mainly asked in the exam covering the majority of the portion. Here are Some of the exact questions asked in SSC CGL 2019-20.

Related Link:

SSC CGL 2020 Notification
SSC GD 2020 Exam Pattern
SSC GD 2020 Exam Syllabus 
SSC GD Previous Year Cut Off 

Questions of 6th March exam:

1. Noorjahan was the wife of which ruler?
Ans.Jahangir
 
2. Who got the India’s most powerful women in media award?
Ans.Kallie Purie

3. Which article states that access to the internet is a fundamental right?
Ans.Article 19
 
4.The highest scorer of the women’s T20 World Cup belongs to which country? 

Ans.England

5. Which organization releases SDG Index?
Ans.NITI Aayog
 
6. Which of the following organizations releases Energy Index?
Ans.World Economic Forum
 

 
7.Jayakwadi Dam is located on which river and in which state? 
Ans.Godavari , Maharashtra

8.Vikram Smavat started in
Ans.57 BC

9. Who gave CR formula?
Ans.Rajagopalachari

10.Who won Junior under 19 wrestling championship?
Ans.Deepak Punia

11.What is the effect of the increased inflation?
Ans.increase in Repo Rate

12. Article 368 of the constitution deals with which of the following?
Ans.Constitutional Amendment
 
13 What was the name of the revenue system of Marathas?
Ans.Sardeshmukhi

14. Battle of Chausa was faught between which of the following?
Ans.Humayun & Sher Shah Suri

15. In which year NABARD was  established?
Ans.1982

16. Which of the following is in the Madhya Pradesh?
Ans.Bhimbetka

17. Ramanujam award is related to which field
Ans.Mathematics

18. Who got BCCI life time achievement award for women?
Ans. Anjum Chopra

19. What is the other name of food pipe?
Ans.oesophagus
6 likes | 0 comment
Like Comment Share
IBT's Classroom Study Materials
Bank & SSC All Exam

200+ hours Classes I Class Assignments

Classes by IBT Experts

Buy Now
arrow