RBI Grade-B Exam Analysis for Prelims-9th November: Shift-1

photo

RBI Grade-B  Exam Analysis for Prelims-9th November: Shift-1

The Most awaited RBI Grade B 2019 Phase-1 exam is over.Now it’s time for exam analysis of RBI Grade-B 2019 Phase-1 (9th November 2019) shift I. A lot of students have appeared for their Phase 1 exam today and this brings them a step closer in their journey of getting a Job in the most prestigious Banking Platform.

RBI Grade-B 2019 Phase-1 Exam Analysis- Over-All

There are 4 Sections in RBI Grade-B 2019 Phase-1 exam: English, Reasoning, General Awareness and Quantitative Aptitude.

Sections Good Attempts
English Language 21-24 (out of 30)
Reasoning Ability 27-33 (out of 60)
Quantitative Aptitude 17-21 (out of 30)
General Awareness 47-53 (out of 80)
TOTAL 127-143

Quantitative Aptitude
The level of quantitative aptitude was Easy-Moderate and many students found it lengthy as well. There were single DI based on Bar Graph where the data was given related to various tv channels, broadcasting Hollywood and Bollywood movies.

Topic No. of Questions Level
Data Interpretation 05 Easy-Moderate
Quantity 1, Quantity 2 04 Easy-Moderate
Data Sufficiency 03 Moderate
Missing Number Series 06 Easy-Moderate
Miscellaneous (Percentage, Time and Work, Partnership, Boat and Stream) 12 Easy-Moderate
Total 30 Easy-Moderate

English Language
The level of English was Easy-Moderate. There were two sets of RC. The topic of reading comprehension were based on a article related to extinction of bees and climate change and saving in Banking

Topic No. of Questions Level
Reading Comprehension 10 Moderate
Error Detection 05 Easy-Moderate
Sentence re-arrangement 05 Easy-Moderate
Cloze Test (old Pattern) 06 Easy
Word Swap 04 Easy
Total 30 Easy-Moderate

REASONING ABILITY
The level of reasoning was Easy-Moderate – Difficult. There were 4 puzzles and sitting Arrangement.

Topic No. of Questions Level
Puzzle and Seating Arrangement 20 Easy-Moderate
Machine Input-Output 05 Moderate
Logical Reasoning 08 Easy-Moderate
Syllogism (Only, few) 05 Easy-Moderate
Direction Sense 05 Easy-moderate
Blood Relation 05 Easy-Moderate
Alphabet/Numeric based 02 Easy
Inequality 05 Easy
Coding Decoding 05 Easy
Total 60 Easy-Moderate

GENERAL AWARENESS
 

General awareness section consisted of 80 questions, each carries 1 mark. This means, general awareness has 80/200 weightage in the RBI Grade-B Prelims Exam. Read the questions asked in the examination with solution below:

Q1. Where is the headquarters of Credit Saison India, Which has received a non-banking financial company (NBFC) licence from the Reserve Bank of India?
Answer: Bengaluru

Q2. Lalji Tandon is an Indian politician serving as the 22nd and current Governor of-?
Answer: Madhya Pradesh

Q3. Where is the headquarters of Lakshmi Vilas Bank?
Answer: Chennai

Q4. Which country has opens largest solar farm in Southeast Asia?
Answer: Vietnam

Q5. The International Atomic Energy Agency (IAEA) is an international organization that seeks to promote the peaceful use of nuclear energy, and to inhibit its use for any military purpose, including nuclear weapons. Where is the headquarters of IAEA?
Answer: Vienna, Austria

Q6. The Reserve Bank of India (RBI) announced a minimum equity capital of _____________ crore to set up a small finance bank (SFB) under the ‘on tap’ licence regime to expand the banking services through high technology-low cost operations.
Answer: Rs 200 crores

Q7. UN-Habitat is the United Nations programme working towards a better urban future. Where is the headquarters of UN-Habitat?
Answer: Nairobi, Kenya

Q8. The Nobel Prize in Chemistry 2019 rewards the development of the-?
Answer: Lithium-Ion Battery Creators (John B. Goodenough, M. Stanley Whittingham and Akira Yoshino share the 2019 Nobel Prize in Chemistry)

Q9. Who beats John Millman to win the Japan Open 2019?
Answer: Novak Djokovic (Serbia)

Q10. Peter Higgs and Francois Englert was shared the 2013 Nobel Prize in which subject?
Answer: Physics

Q11. Pakyong Airport is a greenfield RCS airport in which city?
Answer: Gangtok, Sikkim

Q12. India-Maldives joint military exercise ‘Ex EKUVERIN – 2019’ culminated with an impressive closing ceremony held in-
Answer: Pune

Q13. Indian batsman Rohit Sharma is launching the Rohit4Rhinos campaign, in partnership with WWF India and _________________, to help build awareness for the need to conserve the Greater One-Horned Rhinoceros or the Indian Rhino.
Answer: Animal Planet

Q14. In which city, Defence minister Rajnath Singh has attended the meeting of the Council of Heads of Government (CHG) of Shanghai Cooperation Organisation (SCO)?
Answer: Tashkent, Uzbekistan

Q15. In which city, The 2020 G20 summit will be conclude?
Answer: Riyadh, Saudi Arabia

Q16. Which company has signed up world badminton champion Pusarla Venkata Sindhu (PV Sindhu) as its brand ambassador for two years?
Answer: Visa

Q17. Rudrasagar Lake, also known as Rudijala, is a lake located in-?
Answer: Tripura

Q18. Who is the first Lieutenant Governor of the union territory of Ladakh?
Answer:
Radha Krishna Mathur

Q19. Which organisation has announced relaxation in norms for ‘Muni Bonds’ to help smart cities and other registered entities working in areas of city planning and urban development work like municipalities to raise funds through issuance and listing of their debt securities?
Answer:
SEBI

Q20. Which organisation has constituted a working group on Social Stock Exchanges (SSE) under the chairmanship of Ishaat Hussain, Director, SBI Foundation?
Answer:
SEBI

Q21. Piyush Goyal is the Minister of Railways and Minister of Commerce & Industry in the Government of India. Where is the Constituency of Piyush Goyal?
Answer:
Member of Parliament for Rajya Sabha from Maharashtra

Read More

SBI PO Mains 2019 Final Score Card Out

For Exam Preparation Join: RBI Grade B Online Coaching

3 likes | 0 comment
Like Comment Share
IBT's Classroom Study Material
Bank & SSC All Exam

200+ hours Classes I Class Assignments

Classes by IBT Experts

Buy Now
arrow