India's trusted Educational Blog

Language :


SSC CHSL: EXPECTED QUESTIONS BASED ON ERROR DETECTION

Questions (1-10) Read each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any will be in one part of the sentence. The Letter of that part is the answer. If there is no error the answer is (e).

Question (1) In despite of his (a) / being a small boy (b) / he offered to (c) / fight the giant. (d) / No error (5)

 A) In despite of his                           B) being a small boy

 C) he offered to                                  D) fight the giant.

 E) No error

Question (2) They never thought (a) / that Joshi is the (b) / oldest than the other (c) / Professors in the Faculty. (d) / No error (e)

 A) They never thought                       B) that Joshi is the

 C) oldest than the other                   D) Professors in the Faculty

 E) No error

Question (3). The detective says that (a) / there is no chance for (b) / finding the person (c) / who wrote these letters. (d) / No error (e)

 A) The detective says that                 B) there is no chance for

 C) finding the person                         D) who wrote these letters.

E) No error.

Question (4). As he had taken (a) / only a few sips (b) / there was still little water (b) / left in the glass. (d) / No error (e)

 A) As he had taken                           B) only a few sips

 C) there was still little water              D) left in the glass.

 E) No error

Question (5). Neither the earthquake (a) / nor the subsequent fire (b) / was able to dampen (c) / the spirit of the residents. (d) / No error (e)

 A) Neither the earthquake                  B) nor the subsequent fire

C) was able to dampen                       D) the spirit of the residents.

E) No error.

Question (6). Lakshmi was sent away (a) / from her home because (b) / she spend most of the time (c) / in the company of holy men. (d) / No error (e)

 A) Lakshmi was sent away                 B) from her home because

C) she spend most of the time            D) in the company of holy men.

E) No error.

Question (7). Every child in our (a) / country has the right (b) / to acquire quality (c) / primary and secondary education. (d) / No error (e)

 A) Every child in our                            B) country has the right

 C) to acquire quality                            D) primary and secondary education.

 E) No error

Question8. Had I come (a) / to know about (b) / his difficulties (c) / I would have certainly helped. (d) / No error (e)

 A) Had I come                                 B) to know about

 C) his difficulties                              D) I would have certainly helped.

 E) No error

Question9. Saroj is not only involved (a) / in organising conferences and seminars (b) / but also in conducting (c) / adult literacy programmes. (d) / No error (e)

 A) Saroj is not only involved          B) in organising conferences and seminars

 C) but also in conducting              D) adult literacy programmes.

 E) No error

Question10. The notorious gang opened (a) / the door quietly and (b) / escaped in the dark with (c) / whatever they would collect. (d) / No error (e)

 A) The notorious gang opened          B) the door quietly and

 C) escaped in the dark with               D) whatever they would collect.

 E) No error

Answer Key

1.(A)

2.(C)

3.(B)

4.(C)

5.(D)

6.(C)

7.(E)

8.(D)

9.(A)

10.(D)

1. Ans: Replace ‘In despite of his’ by ‘In spite of his’. 

2. Ans: ‘oldest among other’.

3.Ans: The sentence should be like ‘there is no chance of’.

4Ans: Replace ‘little water’ by ‘a little water’.

5. Ans: 'the Spirits of the Residents'

6. Ans: As sentence is in past form ‘she spent’ should be used.

7. Ans: No error.

8. Ans: ‘I would have certainly helped him’.

9.Ans: ‘Saroj is involved not only in’.

10. Ans: ‘The notorious gang opened the door quietly and escaped in the dark with whatever they had collected.’

      

Crack Railways Exam 2018

Railways Exam - ONLINE TEST

IBT Institute offer you the most trusted and highly recommended Test Series for Railways Exam. 8 out of every 10 candidates selected in Railways Exam last year opted for IBT Online Test Series.

Railways Exam - CLASS ROOM COURSE

Keeping in mind the Railways Exam, IBT has launched Special batches for Railways Exam to guide you through your preparations. Seats filling fast. Don’t miss out!!

IBPS CLERK PRE

Live Course

9 Books , 70+ Tests, 150+ Hours Classes

 

BOOK YOUR SEAT NOW

Image result for IBPS Logo hd

Correspondence Course

For IBPS PO Exam (Pre+Main)

9 Books , 250 Tests 

52 Assignments , Online Doubts

BUY NOW

To Watch Latest Videos

by Expert Trainers

CLICK HERE TO SUBSCRIBE