India's trusted Educational Blog

Language :


IBPS Clerk Mains 2018 I New Pattern Questions of Phase Replacement

Sam's mother was very upset with him. "He is rude, aggressive and of late, he has also started lying to us. If I tries to scold/(1) him, he answers back or just walks out of the room." Sam sat sullens looking at the floor/(2) and refusing to make any eye contact.  I checked on him if I could spend/(3) sometime alone with him and after some reluctance, he agreed. After a while, I asked him what he thought is the problem/(4). He was quite for a while/(5) and then said, "Nothing I do is good enough for my parents. They are constantly comparing me to my older brother who is good in studies. In school, my teachers are always criticizing me. I don't think anybody likes me."

He sat twisting his hands, fighting along his tears/(6), sharing his pain of hurt and rejection. We all have a deep desire for prefect/(7) kids as that would, in turn, makes us feel good about ourselves. When they do not fall into the socially prescribed narrative/(8) of 'good kids', we try to fix it by/(9) criticizing, complaining, shaming and blaming them. And when they push back in frustration, we react with anger and/(10) censure.

1. Which of the following will replace the phrase emboldened in the paragraph?

(a) try to scolded

(b) try to scolder

(c) try for scolding

(d) try to scold

(e) No improvement required

Ans1. Option (d) is the correct alternative as 'try' should be used due to the use of the subject 'I' and it must be followed by 'to – infinitive'.

2. Which of the following will replace the phrase emboldened in the paragraph?

(a) sullenly looked at the floor

(b) sullenly looks at the floor

(c) sullenly looking at the floor

(d) sullenly looking on the floor

(e) No improvement required

Ans2. Option (c) is the correct alternative as 'Present Continuous Tense' should be used and the correct preposition would be 'at' and not 'on'.

3. Which of the following will replace the phrase emboldened in the paragraph?

(a) checked with him if I can spend

(b) checked on him if I could spend

(c) checking on him if I could spend

(d) checked with him if I could spend

(e) No improvement required

Ans3. Option (d) is the correct alternative as 'checked with him' means to see if someone is fine or okay.

4. Which of the following will replace the phrase emboldened in the paragraph?

(a) thought the problem was

(b) thought was the problem

(c) thought is the problem

(d) thought the problem is

(e) No improvement required

Ans4. Option (a) is the correct alternative as it is an affirmative sentence and thus the helping verb must follow the subject and not precede it. The sentence must also be in Past as the rest of the paragraph is in past.

5. Which of the following will replace the phrase emboldened in the paragraph?

(a) quiet in a while

(b) quite in a while

(c) quiet for a while

(d) quiet after a while

(e) No improvement required

Ans5. Option (c) is the correct alternative as quiet means to be silent and quite means complete. Quiet for a while means keeping silence for some time.

6. Which of the following will replace the phrase emboldened in the paragraph?

(a) fighting back his tears

(b) fighting for his tears

(c) fighting back her tears

(d) fighting off his tears

(e) No improvement required

Ans6. Option (a) is the correct alternative as fighting back means to resist.

7. Which of the following will replace the phrase emboldened format?

(a) have deep desire for perfect

(b) have a deep desire for perfect

(c) have a amazing desire for perfect

(d) have a superior desire for perfect

(e) No improvement required

Ans7. Option (b) is the correct alternative as prefect means a person who has authority. The use of amazing and superior for desire is not appropriate in the context of the statement.

8. Which of the following will replace the phrase emboldened in the paragraph?

(a) the socially prescribed narrative

(b) the socially prescribed narrative

(c) the socially prescribed narrative

(d) the socially prescribed narrative

(e) No improvement required

Ans8. Option (e) is the correct alternative as the sentence in the paragraph is already correct and hence requires no improvement.

9. Which of the following will replace the phrase emboldened in the paragraph?

(a) to fix them by

(b) to fix him by

(c) to fix her by

(d) to fix them off

(e) No improvement required

Ans9. Option (a) is the correct alternative as it is the error of pronoun. The pronoun is being used for kids and thus it has to be plural i.e. 'them'.

10. Which of the following will replace the phrase emboldened in the paragraph?

(a) react against anger and

(b) reaction with anger and

(c) react with anger for

(d) react of anger with

(e) No improvement required

Ans10. Option (e) is the correct alternative as the sentence in the paragraph is already correct and hence requires no improvement.

 

 

 


 

Image result for IBPS Logo hd

Correspondence Course

For SBI PO Exam (Pre+Main)

9 Books , 350 Tests 

52 Assignments , Online Doubts

BUY NOW